GoPro Hero 5 Test – Se ekspertenes vurdering

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Siden GoPro lanserte det første HERO-kameraet i 2004, har det revolusjonert markedet og er i dag synonymt med den spesielle typen kameratypen GoPro fant opp: Action-kameraet. Det kan gi deg fantastiske bilder av sportsprestasjonene dine og andre opplevelser i strålende oppløsning. Her ser vi nærmere på hvordan ulike teknologimedier har testet og anmeldt den nyeste versjonen av kameraet: GoPro Hero 5 – det minste og mest vanntette GoPro Hero-kameraet til dags dato.

Hvis du ønsker å sammenligne modellen med det nye GoPro 6, så kan du med fordel lese artikkelen vår om GoPro 6.
I denne artikkelen ser vi nærmere på GoPro 6 og samler en lang rekke ekspertvurderinger. Da får du enkelt oversikt over hvordan kameraet vurderes av ulike eksperter. Du finner tester fra både Skandinavia, England, Tyskland og USA.

Oppfinneren av GoPro-kameraet heter Nick Woodman og hans store lidenskap er surfing. Han kommer fra Australia, men i USA. Han fikk ideen til kameraet i 2002 og brukte de neste 2 årene på å samle kapital til prosjektet ved å selge belter av perler og skjell ved surfearrangement fra bagasjerommet av folkevognen sin. Senere utvidet han sortimentet med stilige armbånd til kameraer i den rullende butikken. Det var først etter at han fikk en investering på nesten en kvart million dollar av foreldrene, at pengene rakk til å starte.

GoPro HERO ble raskt populært fordi det var så kompakt og lett å sette fast på surfebrett, hjelmer og andre steder hvor det kunne gi fantastiske og usette vinkler fra de actionfylte sportsgrenene.

I dag har firmaet rundt 500 ansatte og har skapt en helt ny kamerakategori, som andre kameraprodusenter nå også har lansert modeller innenfor. Produktporteføljen til GoPro inneholder også et drone-kamera med navnet GoPro Karma, og det nylig lanserte elementet i HERO-serien, nemlig versjon 5 av Session-kameraet. I den følgende artikkelen ser vi nærmere på det nye GoPro HERO 5-kameraet og forteller litt om de viktigste nyhetene, samt gir deg et sammendrag av de første anmeldelsene fra de største internasjonale teknologimediene på nettet

Vær vennligst oppmerksom på at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men vi samler derimot resultatene av uavhengige tester, slik at du enkelt får overblikk over de beste produktene på markedet.

gopro-hero5-black

Her kan du se en video fra GoPro selv der de viser opptak fra Hero 5:


Hva gjør GoPro HERO 5 Black?

Det fulle navnet på den nye GoPro HERO-modellen er GoPro HERO 5 Black. Den første og mest iøynefallende forandringen fra 4-eren og de tidligere modellene er at du nå ikke trenger å sette GoPro HERO inn i kamerahuset.

Om du skal montere GoPro HERO 5 Black på for eksempel surfebrettet eller hjelmen din, må du likevel sette det inn i en holder, men den er vesentlig mindre og mye mer åpne enn de tidligere versjonene.

I denne videoen forklarer skaperne av GoPro hva Hero 5 Black kan gjøre:


Vanntett ned til 10 meter

Det er heller ingen grunn til å finne frem kamerahuset om du vil ta med GoPro HERO 5 Black under vannoverflaten eller bruke det på steder det kanskje blir vått. De tidligere modellene krevde et spesielt vanntett deksel for å tåle å dykke ned under vannflaten. Det nye GoPro HERO 5 Black er vanntett ned til hele 10 meter uten behov for ekstra beskyttelse.

Dette er en video fra en Youtube-bruker som tester kameraet under vann: 

https://www.youtube.com/watch?v=vsIwtcNBbEU


Bedre lyd – mye bedre lyd

En av de største utfordringene med GoPro HERO 4 og de tidligere modellene, var lyden. Den var relativt dårlig på grunn av kamerahuset som dekket den innebygde mikrofonen i kameraet.

Med nummer 5 er kamerahuset borte, og sammenlignet med forgjengerne blir lyden nå tatt opp via 3 forskjellige mikrofoner som er plassert rundt omkring på kameraet. Når du filmer med kameraet vurderer det automatisk hvilken av de tre mikrofonene som gir best og renest lyd og tar ta opp lyden fra denne mikrofonen.


Bedre billedstabilisering

En annen stor nyhet er den nye stabiliserte videoen som gir mye roligere bilder. På de tidligere modellene spredde risting seg veldig lett i opptakene, og raske bevegelser gjennom snø og bortover sand kunne føre til digital støy og granulering i bildene.

Disse 3 tingene skal være eliminert med den nye stabiliseringen. I følge produsenten gir den like rolige opptak som det bildet du ser med egne øyne under opplevelsen.


Bedre og mer intuitive kontrollmuligheter

GoPro HERO 5 Black tilbyr enda flere innstillingsmuligheter og funksjoner enn de tidligere modellene. Samtidig er innstillingen blitt enda mer intuitiv og valgmulighetene sees som separate skjermbilder der det er lett å trykke på de forskjellige mulighetene og se hvilke som er valgt.

Du kan også gjøre simpel redigering og bruke ulike retusjeringsprogrammer på kameraet. Alt gjør du på den 2-tommers skjermen på baksiden av kameraet, og resultatet av valgene kan du se direkte på bildet før du bestemmer deg.


Har du pratet med ditt HERO-kamera i dag?

GoPro HERO 5 Black har også stemmestyring på hele 7 språk – dessverre ikke norsk. Det gjør det mye enklere å styre kameraet og du kan få det til å ta bilder, starte videoopptak eller ta fotoserier i situasjoner der det ellers er umulig.

Dette betyr samtidig at du får sjansen til å ta mye mer spontane bilder eller film, fordi du kan starte opptaket uten å få tak i kameraet først. Det er bare å fortelle det at det skal knipse når situasjonen oppstår.

Her forklarer skaperne bak GoPro hvordan stemmestyringen virker i GoPro Hero 5 Black: 


Bedre forbundet

Med GoPro HERO 5 Black blir opptakene dine sikkerhetskopiert automatisk og lagt opp i den sky-baserte lagringstjenesten til GoPro med en gang du setter kameraet på lading i USB-porten på dataen din. Du får en hel del gratis lagerplass i skyen til GoPro og kan kjøpe mer etter behov.

Samtidig kan du –som med GoPro HERO 4 – få en app slik at du eller publikummet ditt kan følge opplevelsene dine på mobilen eller nettbrettet mens de foregår. Du kan også streame opptakene direkte på nettet, fordi lille GoPro HERO 5 Black støtter både WiFi og Bluetooth.


Hva sier anmelderne?

Vi har sett på en god del av de første anmeldelsene fra ledende internasjonale gadget- og teknologisider. Her gir vi et sammendrag av disse med link til selve anmeldelsen slik at du selv kan gå mer i detalj.


Wired UK: Stort sprang framover for GoPro’s HERO-serie

Den britiske versjonen av Wired trekker spesielt fram den innebygde vanntettheten som en av de største forbedringene ved nye GoPro HERO 5 Black. Dette gjør det unødvendig å beskytte det lille kameraet med et vanntett deksel – slik oppleves også lyden mye bedre på den nye 5-eren.

Stemmestyringen blir også fremhevet som et stort framskritt, men dessverre fant Wired ut at den ikke var helt perfekt. Ofte måtte de gjenta en kommando om det var mye bakgrunnsstøy, som ikke er helt optimalt om man er på vei nedover en brusende flod og vil ha et kjapt bilde av situasjonen.

På tross av dette virket stemmestyringen fint for det meste. De roser samtidig stemmestyringen for å gjøre det mulig å få med de mest spennende og interessante passasjene, slik at du slipper masse unødvendig filming som du må slette senere. Dette sparer både tid, batteri og plass på hukommelseskortet.

Wired klager likevel litt over at det vanntette gummibelegget på den nakne HERO 5 lett får riper, noe som er en ulempe dersom du mister kameraet. Samtidig roser de beskyttelsesglasset foran kameralinsen som er veldig vanskelige å ripe.

2 tommers-skjermen på baksiden får også ros, spesielt på grunn av at den har så bra lys at du fremdeles kan se massevis av detaljer på skjermen i direkte sollys. Skjermen reagerte beklageligvis ikke på alle berøringene – det samme problemet ser det ut til at menyknappen på siden av kameraet har. Flere trykk ga enten feil innstilling på kameraet eller unngikk å vise den ønskede menyen.

I tillegg klaget Wired også over at kameraet ble veldig varmt under lading. De høye temperaturene får juryen til å være skeptiske til om kameraet er holdbart i lengden, men når Wired regner sammen resultatet for testen ender GoPro HERO 5 Black med å få en klar anbefaling.

Bladet nøler ikke med å si at 5-eren kan gi deg alt du noensinne har drømt om fra et GoPro HERO-kamera. En tydeligere anbefaling kan de ikke gi. Les anmeldelsen her.


TechRadar: Det GoPro-kameraet vi alltid har ønsket os

Amerikanske TechRadar har også mye skryt å gi til GoPro HERO 5 Black. Først og fremst får GoPro HERO 5 Black ros for å ha en lanseringspris som er akkurat 100 USD billigere enn nummer 4, samtidig med forbedringer og nye funksjoner.

Kameraets evne til å ta fantastiske videoopptak i 4K-oppløsning blir trukket frem og GoPro HERO 5 Black blir kallet for den beste unnskyldningen for å oppdatere action-kameraet ditt, magasient har sett i de to årene siden GoPro HERO 4 ble lansert.

Det er mange positive ord å lese fordi kameraet ikke trenger et cover for å være vanntett, og touch-skjermen er lett å bruke. Sist men ikke minst, roser TechRadar den nye stabiliseringsfunksjonen som gir overraskende rolige bilder selv under svært vanskelige forhold.

TechRadar har også et par kritiske kommentarer da styringen krever en del øving og mye disiplin fra brukeren om man vil utføre profesjonelt redigeringsarbeid på den lille skjermen. Samtidig klager TechRadar over at mobil-appene som hører til har en rekke begrensninger, uten at de nevner spesifikt hva de mener.

Les selv hele anmeldelsen her, som også gir rosende ord til en stor del av de andre funksjonene og mulighetene med GoPro HERO 5 Black.


GizModo: Bedre, billigere og mer perfekt enn HERO 4

Det amerikanske gadget-magasinet GizModo er svært begeistret for nye GoPro HERO 5 Black. GizModo bruker selv det gamle HERO 4 svært mye fra når de filmer produkttester og andre videoer til nett.

De trekker fram at GoPro-folkene har greid å putte en GPS inn i det mikroskopiske kameraet, slik at du alltid vet akkurat hvor du tok opp en video.

De nevner også den litt hemmelige bokmerkefunksjonen som automatisk setter inn et «bokmerke» i klippet, der brukeren kommer med fornøyde og overraskede utbrudd. Dessverre kan man kun få tilgang til bokmerkene når man bruker GoPros eget redigeringsprogram, men her er det også en god spesifikasjon som gjør det enkelt å finne de interessante stedene i klippene.

I tillegg fokuserer GizModo på de samme fordelene som magasinene over trekker frem; blant annet de 3 mikrofonene og vanntettheten ned til 10 meter.

På minussiden nevner GizModo at den 5-eren har kortere batteritid enn den gamle 4-eren. En halv time kortere for å være nøyaktig. GizModo legger skylden på de mange nye funksjonene som belaster batteriet mer. Du kan forbedre batteritiden om du skrur av GPS-en, og batteriet varer også lenger dersom du bruker touch-skjermen på baksiden av kameraet litt mindre. Du kan lese hele testen her.


Computerbild.de: Topp videooppløsning og styring

Tyske Computerbild gir GoPro’s nye nummer 5 en jevn og god anmeldelse. De legger spesielt vekt på videokvaliteten og stemmestyringen, som også virker på tysk.

Touch-skjermen får ros på den ene linjen, men klager på den andre fordi den er svært liten. Computerbild fokuserer på at kameraet er vanntett ned til 10 meter og viser et veldig morsomt eksempel der de har plassert kameraet i et glass vann som blir drukket mens kameraet filmer det.

GPS-funksjonen og den nye USB-C-pluggen får også positiv omtale. Litt overraskende klager det tyske magasinet over at det ikke finnes særlig mye tilbehør til kameraet enda. På en eller annen måte må de ha oversett at alt det eksisterende tilbehøret på markedet også kan brukes med nye GoPro HERO 5 Black. Les selv anmeldelsen deres her.


Chip.de: Action-kameraet som lytter

Et av de eldste databladene i Tyskland er CHIP, som har vært aktivt siden begynnelsen av 1980-tallet. De har alltid vært raske med å anmelde alt som finnes på teknologi- og gadget-markedet. Derfor er det ikke overraskende at de allerede har testet ut GoPro HERO 5 Black.

Chip.de er veldig opptatte av den flotte UHD-oppløsningen samt bedre fokus og stabilisering i kameraet. De har også lovord til stemmestyringen, som de bruker en del tid på i forhold til andre funksjoner. Til slutt roser de touch-skjermen og mulighetene den har for etterbehandling av opptakene.

På minussiden nevner de den litt kortere batteritiden, som de spesielt opplever om de filmer i UHD-oppløsning. I tillegg er de utilfredse med at det følger mindre utstyr med når man kjøper GoPro HERO 5 Black enn det gjorde til HERO 4, men dette skyldes at man ikke lenger trenger et spesielt kamerahus til filming under vann. Les hele testen her.


FAQ – Ofte stilte spørsmål 

🤩 Hvem har testet GoPro Hero 5?

Wired UK, TechRadar, GizModo, Computerbild.de og Chip.de.

🤓 Hvordan er GoPro Hero 5 blitt testet?

GoPro Hero 5 er blitt vurdert ut ifra kameraets tekniske spesifikasjoner, batteritid, innebygde funksjoner og brukervennlighet. Ekspertene er spesielt imponerte over kameraets HyperSmooth 2.0 billedstabilisering.

🤔 Hva er fordelene ved et GoPro kamera?

GoPro kameraer er for de fleste mennesker essensen av action-kamera. De kan ligge i lommen, lage knivskarpe videoer, er vanntette og kan tåle en relativt hard behandling. Ønsker du deg et kamera som du alltid kan ha med deg på farten, klar til å dokumentere store og små opplevelser, er GoPro et opplagt valg for deg.

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere