Bosch støvsuger test – Her er de beste støvsugerne fra Bosch

I følge vår research og analyse Vi har valgt ut produkter med høy score på de parameterne vi vurderer dem ut i fra, men vi har ikke en fullstendig liste over alle produkter på markedet.

Annoncer

Selv om artikkelen har et redaksjonelt fokus, inneholder den sponsede elementer slik som reklamelenker, og derfor må produktomtalene betraktes som annonser.

Best i Test 2023: Denne artikkelen handler om tester av støvsugere fra merket Bosch. Ut ifra ekspertenes vurdering i ulike tester gjennomgår vi støvsugerne én etter én for å finne ut hvilke modeller som er de beste.

I denne artikkelen er det snakk om en gjennomgang av 5 ulike støvsugere fra Bosch. Vi gjennomgår hva ekspertene mener om modellene og hva modellene kan. Til dette formålet har vi sett nærmere på tester fra den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön.

Hvis du vil lese mer finner du en liste over de undersøkelsene vi henviser til nederst i artikkelen. Du kan også lese vår generelle støvsuger test hvor vi har samlet testvinnere fra en rekke ulike produsenter.

Denne testen av støvsugere fra Bosch inneholder:

Oversikt over de beste støvsugerne fra merket Bosch
Tips om hva du bør være oppmerksom på når du kjøper en ny støvsuger
Guide til hvordan du får best mulig inneklima 
Råd om hvordan man støvsuger mest effektivt
Informasjon om HEPA-filter
Informasjon om forskjellige typer munnstykker 
Informasjon om Bosch 
Gjennomgang av diverse tester vi har undersøkt og analysert 

Legg merke til at Forbrukerliv ikke tester produkter selv, men heller samler resultater fra upartiske tester slik at du enkelt kan få oversikt over de beste produktene på markedet.


Tips om hva du bør være oppmerksom på når du kjøper ny støvsuger 

Bosch BSGL5333_02 Zoo'o ProAnimalDet finnes mange ulike støvsugere på markedet, og derfor kan det være vanskelig å vite hvilken modell man bør velge. Basert på informasjon fra Abcnyheter.no og den danske nettsiden Sparenergi.dk guider vi her til hva man bør se ekstra godt etter når man skal kjøpe en ny modell:

Filter: Man bør velge en modell med et godt filter som sørger for at til og med de minste støvpartiklene ikke slippes ut i rommet igjen etter man har støvsugd – dette er ekstra viktig hvis man bor med allergikere. Velg gjerne en støvsuger med et HEPA-filter. HEPA står for High Efficiency Particulate Air filter og gir den aller beste filtreringen av luften.

Partikkelutslipp: Se etter klassifiseringen av partikkelutslipp (støvutslipp) på etiketten. Et lavt partikkelutslipp gir et bedre inneklima.

Sugestyrke: Se etter hvor kraftig modellen er og hvor mye den kan suge opp. Dette er spesielt viktig når det gjelder støvsuging i hull og sprekker samt dyrehår. Det er imidlertid viktig å huske at en støvsuger med mange watt ikke nødvendigvis er så mye bedre enn en modell med færre watt. Munnstykke og sugeteknologi spiller også en stor rolle her. Dette kan det være vanskelig å finne ut av selv, derfor kan man med fordel studere ekspertenes tester av modellene nøye.

Energiforbruk: Se etter hvilken energiklasse modellen ligger i når du skal kjøpe ny støvsuger. A+++ er best og mest miljøvennlig. Denne klassen er snill mot både miljøet og forbrukerens økonomi, men det kan være vanskelig å finne støvsugere som ligger i denne klassen. En modell i klasse A vil også være bra.

Pose eller beholder: Enkelte modeller kommer med en pose til støv, mens andre kommer med en beholder. Sjekk beholderens størrelse, spesielt hvis det er snakk om en posemodell. En modell med en pose som er to tredjedeler full vil få en redusert effekt. Se også etter hvor enkelt det er å ta ut posen eller beholderen. 

Batteri eller ledning: I dag kommer flere moderne støvsugere med batteri i stedet for ledning. Det er en smakssak hva man foretrekker, og det finnes fordeler og ulemper ved begge typene. 

Rekkevidde: Hvis man velger en modell med ledning er det viktig å sjekke hvor lang ledningen er og dermed finne ut hvor lang rekkevidde støvsugeren har. En lang ledning vil spare en for mye slit med å måtte bytte stikkontakt hele tiden. 

Bevegelse: Sjekk hvor god støvsugerens bevegelse er. Se på hvor godt hjulene beveger seg og hvor lett det er for støvsugeren å rulle over dørstokker og andre hindringer. 

StøynivåStøynivå: Enkelte støvsugere bråker mye, mens andre er mer stillegående. Sjekk støynivået i desibel på klistremerket på hver modell. Som tommelfingerregel «bråker» en normal samtale mellom to mennesker 65 desibel, så dersom man velger en støvsuger på ca. 70 desibel vil den ikke virke øredøvende.

Kjæledyr: Hvis man har pelsdyr hjemme kan man ikke unngå at masse dyrehår ender opp på gulvet, gulvteppet eller i sofaen. Velg gjerne en modell som er spesialdesignet til hjem med kjæledyr da de har spesielle munnstykker som passer til dyrehår.

Gulv eller tepper: Finn ut hva du har mest av hjemme; harde gulv eller gulvtepper. Enkelte støvsugere er gode på begge underlag, mens andre gjør det bedre på ett av underlagene. 

Ekstrautstyr: Sjekk hvilke ekstradeler og munnstykker som følger med modellen. De riktige munnstykkene vil gjøre det lettere å støvsuge både tepper og harde gulv, og de vil også gjøre det enklere å komme til i for eksempel hjørner, sprekker, hyller og møbler.


Guide: Slik får du best mulig inneklima
– og forebygger allergi
 

inneklima

Støvsuging er bare en del av den nødvendige, daglige rengjøringen i hjemmet dersom man vil gjøre inneklimaet så bra som mulig. Det har også den fordelen at det kan forebygge støvallergi, og hvis man bor med allergikere er det viktig å rengjøre grundig.

Basert på en artikkel fra den danske nettsiden Politiken.dk guider vi her til hvordan man får best mulig inneklima:

Trinn 1: Start med å tørke støv

Det første man bør gjøre når man skal gå i gang med hovedrengjøringen er å tørke støv. De fleste rom har mange overflater som for eksempel tepper, puter og møbler hvor støv lett kan samle seg.

I tillegg til dette vil støvet også legge seg på hyller, lampeskjermer, bilder, bord og i vinduskarmer. Start med å tørke over alle blanke overflater med en mikrofiberklut. Ta puter og tepper med ut og rist de. Husk også å riste kluten ute, ikke inne, da dette vil unngå at man hvirvler støvet rundt i rommet igjen.

Trinn 2: Støvsuging

Det andre trinnet i rengjøringen er støvsuging. Det er viktig at man støvsuger gulv, tepper, møbler og andre overflater – men husk også å støvsuge veggene ovenfra og ned. Les mer nedenfor om hvordan du kan støvsuge så effektivt som mulig. La gjerne vinduet stå åpent under støvsugingen, og støvsug minst én gang i uken – gjerne oftere dersom man har kjæledyr med pels.

Trinn 3: Vask flater

Vask flaterEtter støvsuging bør man vri opp en klut med en blanding av vann og såpe eller universalrengjøring. Sørg for å vri opp kluten hardt så vannet ikke drypper. Tørk over alle overflater – dette inkluderer paneler, dører, håndtak, hyller, vinduskarmer, bord, radiatorer og så videre. Glem heller ikke plantene som også kan samle mye støv på bladene.

Ta gjerne med plantene på badet og gi de litt kaldt vann i dusjen – men ikke for kaldt. På denne måten kan man effektivt fjerne støv fra bladene. Sett plantene tilbake på stuen når de er tørre.

Trinn 4: Vinduene

Vask gardinene regelmessig da det her også samler seg en del støv – og ikke glem vinduene. Vinduene kan gjerne vaskes med en blanding av vann og universalrengjøring før man bruker en nal til å fjerne vannet med – ellers vil man få stygge striper på vinduene. Tørk deretter av med en klut for å unngå vannrester.

Husk også å sjekke om det er mugg i vinduskarmene – mugg ser ut som sorte flekker eller belegg langs kanten på vinduskarmen.

Husk å lufte ut

lufte utEt godt inneklima som forebygger allergi innebærer at man må huske å lufte godt ut hjemme. Man kan godt lufte ut opptil 2-3 ganger om dagen i ca. 15 minutter. Lag gjerne gjennomtrekk, det hjelper nemlig med å balansere luftfuktigheten slik at leveforholdene for støvmidd blir vanskeligere.

Husk også å tørke klær utendørs (eller i en tørketrommel) da det å tørke klær innendørs vil føre til høy luftfuktighet. Støvmidd bor ofte i sengetøyet, så huske også å bytte dette annenhver uke. Vask det ved 60 grader da det vil drepe midd.


Slik støvsuger du så effektivt som mulig 

støvsuger

Støvsuging er faktisk litt av en kunst hvis man vil gjøre det så effektivt som mulig for å bli kvitt mest mulig støv og skitt. Basert på ekspertenes råd fra Side2.no guider vi her til hvordan man støvsuger så effektivt som mulig:

Flere retninger: Man bør støvsuge i flere retninger da man ellers kan risikere å ikke få med alt støvet. Man bør også unngå å kun støvsuge frem og tilbake – støvsug heller i en M-form eller W-form. Hvis man foretrekker å støvsuge frem og tilbake bør man også støvsuge på kryss og tvers.

Bruk de forskjellige munnstykkene: Mange bruker kun standardmunnstykket til støvsugingen, men det er en grunn til at det gjerne følger med flere. Ofte følger det med spesialmunnstykker til blant annet tepper, harde gulv og møbler. Les nedenfor når vi gjennomgår forskjellige typer munnstykker.

Fjern møbler og andre gjenstander før støvsuging: For å kunne støvsuge så effektivt som mulig bør man begynne med å fjerne møbler og andre gjenstander som kan ødelegge maskinen dersom de suges opp – som for eksempel leker.

Husk å bytte pose: Hvis man har en støvsuger med pose bør man være oppmerksom på at den bør byttes når den er to tredjedeler full. En pose som er for full vil redusere maskinens sugeevne betraktelig, og man vil få et mindre effektivt resultat når man støvsuger.


Bør man støvsuge med åpne eller lukkede vinduer? 

Den danske nettsiden Bolius.dk skriver at mange er i tvil om de bør støvsuge med vinduene åpne, eller vente med å lufte ut til de er ferdig med å støvsuge. Til dette sier ekspertene at man godt kan gjøre begge deler.

Gode filter er ikke alltid nok

I dag er det så mye fokus på allergi at de fleste støvsugere kommer med kraftige filter som har til formål å forhindre at støvpartikler slipper ut i luften igjen etter de er blitt støvsugd opp. Dette er en veldig god start, men danske Bolius.dk skriver at det fremdeles er vanskelig å bli helt fri for støv som virvles opp i luften når støvsugeren beveger seg bortover gulvet mens rør og munnstykker presses mot underlaget. Det er likevel en god idé å åpne vinduene når man støvsuger.

Gjennomtrekk er best

Den beste måten å få bort støvet som blir virvlet opp på er å åpne flere vinduer og dermed skape gjennomtrekk. Gjennomtrekken tar med seg støvet ut – noe som ikke skjer hvis det kun er ett vindu åpent. Det er nemlig viktig å få støvet ut da det inneholder levende organismer som støvmidd og andre partikler som kan føre til mugg. Begge deler kan forårsake eller forverre allergi.

Når man er ferdig med å støvsuge bør man vente med å lukke vinduene i 10-15 minutter slik at så mye støv som mulig kan forsvinne.


HEPA-filter sikrer et godt inneklima

Et godt filter på støvsugeren er en god start når man vil skape et godt inneklima. Luftkvaliteten innendørs er viktig for beboernes helse og generelle velbefinnende, og et dårlig inneklima kan gi plager som hodepine, tretthet og irritasjon i øyne, nese og hals. Over tid kan disse utvikle seg til allergi.

HEPAHva gjør HEPA-filteret

HEPA er en bestemt filtertype til støvsugere. HEPA står for High Efficiency Particulate Air. Det finnes til sammen 5 filtreringsklasser innenfor HEPA, nemlig 10-14.

Jo høyere tall, desto bedre er filteret. Gå gjerne etter HEPA 13 eller HEPA 14 da disse kan fange opp mikroskopiske partikler fra for eksempel røyk og støvmidd – som ofte er hovedårsaker til allergi. HEPA 14 er faktisk så effektivt at det fjerner 99,99% av alle partikler.

Hvordan fungerer et filter på støvsugeren?

Et støvsugerfilter som et HEPA-filter fungerer ved at det trekker støv og luft opp gjennom røret og ned i posen når støvsugeren slås på. Skitt og støv kan deretter fjernes ved at man bytter posen. Luften må imidlertid ut igjen, og dette skjer gjennom viften som sitter inne i støvsugeren.

Filteret sitter inne i støvsugeren, og det er dette som sørger for at luften som sendes tilbake i rommet igjen er så ren som mulig.


Hva slags munnstykker finnes til støvsugeren? 

Når man går til anskaffelse av en ny støvsuger følger det ofte med ulike munnstykker. De kan ligne en del på hverandre, men hvert munnstykke har faktisk en spesialfunksjon som kan gjøre støvsugingen mer effektiv. Basert på råd fra Whiteaway.com vil vi i dette avsnittet snakke om hva slags munnstykker som finnes.

mundstykkeMunnstykker til harde gulv: Det følger ofte med et parkettmunnstykke med støvsugeren. Dette er den beste løsningen når man skal støvsuge på harde gulv som for eksempel fliser eller parkett. Undersiden på dette munnstykket er utstyrt med veldig stive hår som gjør at det gir en ekstra effektiv rengjøring på slike typer underlag.

Munnstykker til tepper: Når man skal støvsuge tepper finnes det 2 ulike munnstykker som fungerer godt til dette formålet – de kalles henholdsvis et turbomunnstykke og et motorisert munnstykke. Turbomunnstykket har roterende børster som sørger for en effektiv oppsamling av støv og skitt som det raskt kan gjemme seg mye av i et gulvteppe. Det motoriserte munnstykket har en motor som er innebygd i selve munnstykket. Dette effektiviserer rengjøringen da motoren gir munnstykket en ekstra sterk sugeevne. Begge munnstykkene er også velegnede til hjem med pelsdyr.

KombinasjonsmunnstykketKombinasjonsmunnstykket: Kombinasjonsmunnstykket er også utstyrt med veldig stive hår. Som navnet antyder kan dette munnstykket med fordel brukes til flere formål – både på harde gulv og på gulvtepper. Det smarte ved dette munnstykket er at man kan heve eller senke hårene etter behov – dette kan gjøres ved å trykke på en knapp på oversiden. 

Fugemunnstykket: Ofte vil det også følge med et fugemunnstykke som er beregnet til å rengjøre i sprekker og møbler. Det er langt og tynt, og gir brukeren mulighet til å støvsuge så effektivt som mulig på steder som andre munnstykker ikke klarer å komme til.


Om Bosch 

bosch logo
Bosch er en tysk virksomhet som ble grunnlagt i 1886 av grunnleggeren Robert Bosch. Bosch sitt første fokus var på å lage produkter til industri og håndverk, men i dag er Bosch mest kjent for å lage produkter til hjemmet – i tillegg til verktøy. Dette gjelder hvitevarer som kjøleskap, frysere og oppvaskmaskiner – men også for eksempel kjøkkenredskaper, støvsugere og produkter til hårpleie.

Flere husholdningsprodukter på 1960-tallet

Fokuset på produkter til kjøkkenet tok for alvor fart på 1960-tallet da kvinnene begynte å ta del i arbeidsmarkedet, for nå hadde ikke husmoren like mye tid til å stå på kjøkkenet å lage mat eller vaske tøy som hun hadde før. Produksjonen av både kjøkken- og vaskeprodukter hos Bosch steg markant da det nå ble nødvendig å fokusere på økt komfort og produktivitet på kjøkkenet og på vaskerommet.

Fokus på teknologi

Senere på 1960-tallet ble det satt større fokus på luksus og fleksibilitet da teknologi begynte å spille en vesentlig rolle.

Kjerneverdien til Bosch har alltid vært å lage de beste produktene og ligge i forkant av både den teknologiske utviklingen og generell samfunnsutvikling. Derfor la Bosch tidlig fokus på moderne teknologi slik at teknologien kunne brukes til å gjøre husholdningen lettere. Noen av de seneste tiltakene er app-baserte hvitevarer hvor man kan overvåke og betjene hvitevarer via telefonen – også når man ikke er hjemme.

Andre kjerneverdier hos Bosch handler om fremtid og resultater, ansvarlighet og bærekraftighet, initiativ, åpenhet og tillit, pålitelighet og troverdighet samt mangfold.


FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvilke Bosch støvsugere er best i test?

Bosch BSGL5400 og Bosch BGS5335

Hvordan testes Bosch støvsugerne?

Støvsugerne vurderes på deres evne til å suge støv, skitt og dyrehår opp fra forskjellige typer underlag og langs paneler. I tillegg testes de på deres sugeevne med helt full, halvfull og tom støvbeholder, samt de innebygde filtrenes evne til å holde på støvpartikler. Til slutt vurderes de på holdbarhet og brukervennlighet.

Hva bør jeg tenke på når jeg velger ny støvsuger?

Her hos Forbrukerliv anbefaler vi at du tenker over hvor stort areal du skal støvsuge – om du har harde gulv eller tepper og om du har husdyr. I tillegg bør du alltid velge en modell med energimerking A eller bedre.


Bosch støvsuger test – disse kildene har vi brukt 



Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön  
Den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön utfører tester av ulike produkter som forbrukerne bruker i hverdagen. I denne testen har Råd & Rön testet ulike støvsugere i alle prisklasser fra mange forskjellige merker. Her har ekspertene sett på blant annet sugeevne, brukervennlighet, støynivå og energiforbruk.

Du kan lese mer om testen her, men full tilgang krever imidlertid abonnement. Det er også mulig å kjøpe seg tilgang til enkelte tester individuelt.


Andre relevante tester: 
Her hos Forbrukerliv har vi også skrevet mange andre artikler om forskjellige testvinnende støvsugere fra andre merker. Dersom du ønsker å finne ut mer om hvilke Nilfisk modeller som er de beste på markedet kan du få hele oversikten i vår Nilfisk støvsuger test.

I vår Electrolux støvsuger test kan du også få full oversikt over de beste støvsugerne som finnes på markedet fra Electrolux ifølge ulike eksperter som har testet modellene.

Et annet merke som er veldig populært er Miele. Miele er kjent for sin gode kvalitet og kraftige sugeevne. I vår Miele støvsuger test gir vi deg full oversikt over de modellene som klarer seg best i testene.

Hvis du heller tenker at du vil slippe å støvsuge i det hele tatt, kan du lese vår robotstøvsuger test. I denne artikkelen går vi igjennom alle robotstøvsugerne på markedet som har klart seg best i testene. Du får selvfølgelig også en kildehenvisning med linker til alle testene vi har undersøkt, slik at du selv kan lese igjennom testene før du bestemmer deg for hvilken modell som passer best til dine behov.


Tidligere anmeldte produkter – nå utgått 

Nedenfor finner du produkter vi har fremhevet tidligere. Det har ikke vært mulig for oss å indentifisere forhandlere av disse modellene, men vi har beholdt dem i artikkelen i tilfelle informasjonen skulle være til nytte for deg som leser.


Bosch BSGL5400 

Bosch BSGL5400 

.

God energiklasse

Bosch BSGL5400 utmerker seg spesielt ved at den ligger i en god energiklasse – her er det nemlig snakk om energiklasse A, som er i den gode enden av skalaen. Støvsugere kommer generelt sett i litt dårligere energiklasser – derfor betyr klasse A at denne modellen har et markant lavere årlig energiforbruk sammenlignet med de fleste andre modeller. Det årlige energiforbruket ligger på 28 kWh, mens mange andre ellers gode modeller lett kan ligge på over 40 kWh.

God på både harde gulv og tepper

Bosch BSGL5400 er designet til å være en generelt god modell som kan brukes på alle slags overflater. Det betyr at modellen ligger i klasse A når det kommer til støvopptak på harde gulv, og klasse B når det gjelder støvopptak på tepper.

Dette er to veldig gode klasser som sikrer en jevn støvsuging over hele huset, og det følger også med ulike munnstykker som er spesialdesignet til forskjellige oppgaver. Støynivået på 74 desibel ligger heller ikke i den dårlige enden av skalaen.

Modell med HEPA-filter

Bosch BSGL5400 vil også være et godt valg til et hjem hvor det bor allergikere. Modellen er nemlig utstyrt med et HEPA-filter som sørger for god filtrering av støvpartikler slik at luften blir ren og fri for partikler som kan fremkalle allergi.

Bosch BSGL5400 er også laget for å være enkel i bruk, og derfor har modellen blant annet en stor arbeidsradius på 15 meter, 4 fleksible hjul og AirBumper-systemet som fungerer som en slags støtbeskytter slik at hverken støvsugeren, vegger eller møbler kommer til skade dersom man skulle være uheldig å skumpe borti noe.

Spesifikasjoner ved Bosch BSGL5400
Effekt: 700 watt
Årlig energiforbruk: 28 kWh
Vekt: 6,8 kilo
Klasse for støvopptak på harde gulv: A
Klasse for støvopptak på tepper: B
Energiklasse: A
Støynivå: 74 dB
Pose eller beholder: Pose
Ledning eller batteri: Ledning
Ledningens rekkevidde: 15 meter
Filter: HEPA 

Utvalgte fordeler ved Bosch BSGL5400
Støvsuger i god energiklasse
God på både harde gulv og tepper
Med HEPA-filter
Fleksible hjul
Integrert støtbeskytter


Bosch BGS5335 

Toppscorer hos den svenske forbrukerorganisasjonen Råd & Rön

Bosch BGS5335

.
The Bosch BGS5335 vacuum cleaner has been tested by the Swedish consumer organisation Råd & Rön.

Expert sources have carried out tests of different models simultaneously, and then they have given each model a total score.

De er enige i vurderingen af, at Bosch BGS5335 er en velfungerende støvsuger, der klarer sig rigtig godt i testene.

Modell med støvbeholder

Bosch BGS5335 er på mange måter en tradisjonell støvsuger, men den skiller seg ut ved at den ikke er utstyrt med en vanlig pose som kan byttes ut når den er full.

Bosch BGS5335 kommer i stedet med en støvbeholder på 3 liter. Det finnes mange fordeler med en poseløs støvsuger. For det første slipper man utgiften med å kjøpe nye poser, og for det andre er beholderen enkel å tømme. Når beholderen er full vil heller ikke effektiviteten reduseres like mye som på en modell med pose.

God på harde gulv

Denne støvsugeren fra Bosch ligger i klasse A når det kommer til støvopptak på harde gulv som fliser og parkett – derfor er det her modellen fungerer best. Den ligger i energiklasse C, som ikke er den beste energiklassen som finnes, men som fremdeles er ganske vanlig for støvsugere.

Sammenlignet med andre modeller ligger Bosch BGS5335 i en ganske fin energiklasse. Støvsugeren er i tillegg designet til å være fleksibel og enkel å manøvrere slik at man lett kan komme til for å fjerne støv og skitt på svært utilgjengelige steder.

Allergivennlig modell

Bosch BGS5335 hører også til blant de modellene som er fordelaktige dersom man har allergikere som ikke tåler støv i familien. Bosch BGS5335 kommer nemlig med et HEPA-filter som er blant de beste på markedet når det kommer til å fjerne så mange støvpartikler som mulig. Modellen har en arbeidsradius på 11 meter som gjør at man ikke trenger å bytte stikkontakt så ofte. Det justerbare teleskoprøret gjør også at man skåner ryggen.

Det følger med flere ulike munnstykker med Bosch BGS5335, og hvert munnstykke passer til forskjellige oppgaver.

Spesifikasjoner ved Bosch BGS5335
Effekt: 850 watt
Årlig energiforbruk: 40 kWh
Vekt: 10,53 kilo
Klasse for støvopptak på harde gulv: A
Energiklasse: C
Støynivå: 74 dB
Pose eller beholder: Beholder
Ledning eller batteri: Ledning
Ledningens rekkevidde: 11 meter
Filter: HEPA

Uvalgte fordeler ved Bosch BGS5335
Poseløs modell med støvbeholder i stedet for pose
Støvbeholder på 3 liter
Spesielt god på harde gulv
Modell med HEPA-filter
Designet til å være fleksibel og ha god bevegelighet

Vurder denne artikkelen

Klikk på en stjerne for å rangere